




Creatief met stapelmuurtjes
23-04-2025
Achteraan in onze tuin op het hoogste punt van de helling, heb je een mooi zicht op het glooiend landschap aan de overkant van de vallei. Als ik mijn tuinrondje doe, denk ik vaak ‘hier moet nog een zithoekje’. Ik wou ook al lang eens een stapelmuurtje bouwen en heb een hoop afgedankte kasseien, dakpannen en tegels verzameld. En dus ging ik aan de slag...
Foto's van stapelmuurtjes van The new wild garden’ (BBC) en tuin van Appeltern
Een stapelmuurtje is als het ware een extra biotoop voor de biodiversiteit in je tuin. Een toevluchtsoord voor de muurhagedis, de hazelworm, beschutting voor de pad, salamander en voor tal van insecten zoals pissebedden, spinnetjes. Na één dag van installatie waren de mieren er al helemaal thuis en al snel kwam de groene specht – verzot op mieren- daar ook achter!
Daarnaast is het ook een ideale groeiplaats voor typische muurplantjes zoals muurleeuwenbek, vetplantjes, kruiden, varens en mos. Je kan de plantjes tijdens het stapelen mee integreren of spontaan laten ontwikkelen. De wortels van de planten verstevigen je muurtje nog verder. De seizoenaliteit is ook heel leuk, in de winter zie je het muurtje goed, maar in de zomer heb je steeds meer planten die een groene bloeiende wand vormen en tal van bestuivers aantrekken.
Het typische aan zo’n stapelmuurtje is dat je geen mortel gebruikt maar werkt met het gewicht van de steen zoals vanouds herders ook deden. Voetnoot aan mezelf: met onregelmatige kasseien kan het best wel een lastige puzzel zijn, maar met veel geduld en een vleugje creativiteit kom je al een heel eind. Door het niet te netjes stapelen creëer je een labyrint van kleine spleten en gangen waar insecten en plantjes hun eigen plekje vinden en na verloop van tijd is heteen mini-rots-ecosysteem met een eigen microklimaat, een schaduwkant voor mos en varens en een zonnekant met bloeiende plantjes waar vlinders, libellen en bijen graag komen zonnebaden.
De ‘look en feel’ is sterk afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt en je kan gaan voor platte stenen die makkelijker en mooier stapelen of eerder een mix van materialen. Bij velen liggen vaak nog een hoop klinkers in de tuin, waar je mee aan de slag kan. Ga je tegelwippen voor minder verharding en meer groen, dan kan je ook die direct recycleren. Je kan ook hoogteverschillen wegwerken met een muurtje gebouwd tegen de wand of zelfs borders afboorden met lagere muurtjes.

Voor de technische aspecten zoek je best online, want ik ben zelf ook een beginner, maar de volgende tips helpen je zeker al op weg:
- Maak de bodem vrij van vegetatie en schep aarde weg net onder maaiveld. Waterpas graag!
- Is je bodem zand of zandleem, voorzie dan fundering van steenslag
- Zorg voor een solide fundering van je muurtje met lange, platte en grote stenen
- Plaats de stenen zodat ze aan beide kanten lichtjes naar binnenkant van de muur hellen
- Goede overlapping van de stenen zorgt voor meer stabiliteit
- Zoek voor de zijkanten van je muur idealiter naar stenen met één vlakke zijde
- Werk van een brede basis naar smallere top. Met gespannen touw werk je preciezer!
- De breedte van basis moet minimum één derde van hoogte zijn
- Vul het midden op met kleinere onregelmatige stenen, gruis en losse aarde
- Geplaatste stenen mogen niet meer wiebelen. Ondersteun indien nodig met een kleine steen
- Kies voor de afwerking bovenaan voor stenen met platte bovenkant, dat is het mooist
- Je hebt altijd meer stenen nodig dan je denkt! Zo heb je ook keuze voor de beste fit!
- Er mogen spleten tussen de stenen zijn, goed voor de fauna, maar kijk de stabiliteit na
Veel plezier ermee. Het is heel leuk om te doen en nog leuker om te kijken welke dieren en planten erop afkomen. Nu mijn muurtje staat, denk ik eraan om het te combineren met een cirkel zandsubstraat voor solitaire bijen , maar dat is voor een volgende blog!
Reacties
- Tof! Stenen verzamelen is de boodschap 😊 (Johan)
Geef een reactie