#File 638172261094047753
#File 638172261605072429
#File 638172261604530249
#File 638172261604926441
#File 638172261605215209
Maak een bloeiboog voor je tuin
16-04-2023

Wil je zoveel mogelijk bestuivers herbergen in je tuin, dan moet je voor voldoende voedsel zorgen. Voor onze vlinders, hommels, bijen en zweefvliegen wil dat zeggen zolang mogelijk een divers menu van nectar en/of stuifmeel aan te bieden, idealiter van februari tot en met oktober. Het aanbod van bloeiende planten in je tuin doorheen het jaar wordt een bloeiboog genoemd. 

Met een lange bloeiboog voorkom je dat insecten ver moeten vliegen voor voedsel of dat ze verhuizen naar een beter habitat en zelfs helemaal uit je tuin verdwijnen. Niet alle soorten vliegen op hetzelfde moment van het jaar, dus een langere bloeiboog zorgt voor een grotere diversiteit van bestuivers. 

Een tuin evolueert sterk van zicht tussen de seizoenen. Het is perfect mogelijk een pracht van een tuin te hebben in volle zomer die er veelal kaal bijligt in de herfst, winter en begin lente. Ook voor ons is het een lust voor het oog als er zo lang mogelijk bloemen de tuin kleuren. Wil je weten hoe jouw tuin scoort, begin dan vandaag nog met een bloeiboog van je tuin. Zo krijg je beter inzicht in welke periodes je minder of bijna geen voedselaanbod en/of bloemenpracht hebt en kan je die dan specifiek aanvullen. 

Hoe ga je precies aan de slag? Het is heel eenvoudig. Lijst de plantensoorten in je tuin op (kolom A). Duid aan in welke maand(en) ze in bloei staan (kolommen B-K: januari tot en met december). Je kan ook met kleuren werken om de bloemkleur aan te duiden als je wil. Wandel zeker 3x per maand rond in je tuin, observeer en noteer alle bloemen die je tegenkomt. 

Veel mensen creëren graag hoekjes in de tuin waar een bepaalde kleur domineert of hebben net liever een divers kleurenpallet. De bloeiboog helpt dan een beter overzicht te krijgen. Wij maken zelf graag een onderscheid tussen kruiden, struiken, klimplanten en bomen, die ik groepeer. Andere mensen maken bloeibogen per tuinzone, zoals een border, het grasland, het schaduwgedeelte, enz.... Er zijn ook prachtige cirkeldiagrammen die je kan inkleuren als je creatiever bent. Bekijk zeker eens deze voorbeelden om je te inspireren. 

@thepollinators[Voorbeeld 1] [Voorbeeld 2] [Voorbeeld 3]

 

Heb je de smaak te pakken? Ga dan nog een stapje verder. Wij vinden het zelf ook leuk om de bessen ook aan te duiden. Bessen en vruchten zijn een belangrijke voedselbron voor vogels en kleine zoogdieren en geven ook kleur aan de tuin vooral in de herfst en winter. En uiteraard is een divers aanbod van eetbare bessen en fruit ook lekker en gezond voor ons. Wij zijn benieuwd welke inzichten je zal verwerven. Afspraak in december om onze bloei- en bessenbogen met elkaar te delen!  

Ben je niet zeker welke planten je precies in je tuin hebt staan, download de app obsidentify voor inheemse wilde soorten of gebruik de app plantnet voor cultivars/sierplanten voor identificatie. 

Download de excel versie van de bloeiboog hier.

Reacties
  • Hi! Thank you so much for sharing the template. I have an excel question: how did you set up the chart? I cant figure out to have it display properly, my data sources all jumbled! (Trella)
  • Dear Trella, thanks for your question. Can you send me your email address, it will be easier to respond. I assume you mean the radial bar chart, right? (An from IMBY)
Geef een reactie