#File 638363649299178722
#File 638363649299102803
#File 638363649298873721
#File 638364282898010449
#File 638364282898197265
Maak je eigen aromatische spiraal
22-11-2023

Het najaar is het ideale moment om de inrichting van je tuin te evalueren. Wat mis je nog? Wat kan er beter? Hoe kan je meer variatie aanbrengen in je tuin? Frank legt zich volop toe op het ecologisch moestuinieren, terwijl ik graag zoveel mogelijk habitatjes wil creëren voor de biodiversiteit. Een stapelmuurtje hadden we nog niet en daarmee kan je bepaalde fauna en flora plezier doen. Verse kruiden zijn uiteraard de echte smaakmakers in de keuken en daar heb je natuurlijk nooit te veel van. Zo kwamen we op het idee een aromatische spiraal aan te leggen. Nieuwsgierig? Lees zeker verder!

De aromatische spiraal volgt de principes van de permacultuur, een duurzame manier van landbouw naar het voorbeeld van natuurlijke ecosystemen en traditionele tuinbouwmethodes. De spiraal is ideaal om op een kleine oppervlakte, in de hoogte een grote diversiteit aan kruiden te planten op een energie-efficiënte manier. De stenen houden de warmte van het zonlicht vast overdag en geven deze weer af tijdens koude nachten. Door de verschillende lagen van stenen, kiezels, zand, compost en potgrond is er ook een goede drainage. Bovenaan is de spiraal droog en het wordt vochtiger naarmate je afdaalt in de spiraal. Sommigen creëren zelfs een mini-poel helemaal onderaan voor amfibieën of om waterkers te kweken.
 
De spiraal heeft een diameter van 1,5 tot 2m en is op het hoogste punt 0,8 à 1m. De oriëntatie is belangrijk, want zo creëer je als het ware microklimaten (zonnig/schaduw, blootgesteld/beschut) op een heel compacte oppervlakte, waar elk kruid zijn ideal plekje toegewezen krijgt.
 
Wat je niet mag onderschatten is de hoeveelheid materiaal die je ervoor nodig hebt. Het duurde voor ons dus wel even voordat je dit allemaal samen hebt: de kasseien of bakstenen voor de spiraal zelf, stenen, kiezels of keien in verschillende formaten (groot, middelgroot, klein), rivierzand, compost en idealiter ook wat groenbemester. Je kan ook veel recupe materiaal gebruiken. Voor één keer was onze stenige bodem hier een voordeel, stenen in alle maten hebben we in overvloed!
 
Hoe begin je eraan? Eerst leg je onderaan een karton of geotextiel om ongewenste kruidgroei te belemmeren. Dan teken je de spiraal uit, en bouw je de randen met je kasseien of bakstenen. Je begint aan het uiteinde van de spiraal en gaat gelijkmatig omhoog tot een 80 à 100 cm hoogte in het centrale gedeelte bovenaan. Je vult het diepste gedeelte op met de grootste stenen, dan middelgrote, en uiteindelijk de kiezels met daarop een 5cm laag zand, groenbemesters als je die hebt of compost laag en bovenaan potgrond. In het ondiepe gedeelte heb je enkel die laatste 2 lagen. De ruimte om te planten tussen de stenen is 40 à 50 cm breed. Zie de tekeningen voor welke soort waar het best gedijt. En dan kan je planten en genieten! Zie de foto's van deze aanpak hier.
 
Wij plantten nu al enkele meerjarige kruiden en zullen de éénjarigen in de lente inzaaien. We zijn heel benieuwd volgende zomer, wanneer we met onze oogst kruidenlimonades, theetjes, lekkere slaatjes, en gekruide maaltijden kunnen serveren! Tegen dan stuur ik jullie zeker een nieuwe foto.
 
In een ecologische tuin gaat het natuurlijk ook om de biodiversiteit. Een goed opgestelde spiraal is ook een gunstige plek waar bijen, lieveheersbeestjes, loopkevers, spinnen of hagedissen zich verschuilen in de ruimte tussen de stenen. De spiraal ligt idealiter dichtbij een bloemenweide of een heg, zodat de fauna er gemakkelijk hun weg naartoe vind. Tal van kruiden zoals marjolein, tijm, munt, kamille en goudsbloem zijn interessant als voedsel voor bestuivers. Ik plantte ook typische muurflora, zoals de prachtige steenbreekvaren, muurleeuwenbek, gele helmbloem en muurbloem tussen de stenen. Unieke flora die enkel gedijen op muurtjes of in rotshabitats. Ik voegde hier vermalen eischaal en schelpengruis toe gezien deze muurbloemen kalkminnend zijn.


In het begin is het nog even onkruid in toom houden, maar naarmate de kruiden groeien wordt het steeds minder werk en meer plezier. Heb jij ook een aromatische spiraal of maak je er één, post zeker foto’s op onze facebook of instagram pagina. Altijd leuk om de verschillende ontwerpen te zien! Zo helpen we elkaar om nog meer te genieten van onze ecologische tuin!

Voor meer praktische details, kijk zeker ook naar de link hier.
 
#File 638363674129062378
Reacties
  • Netjes! Ziet er fantastisch uit (Johan & Erika)
  • Daar zou ik ook eens willen aan beginnen! Ferm 👏 (Roos)
Geef een reactie