Wat leert de tuinsurvey ons?
28-12-2023
Dank om deel te nemen aan onze survey ‘Hoe ecologisch is mijn tuin?’. Bijna 200 deelnemers vulden de vragenlijst in. De scores waren zeer uiteenlopend, van een lage score van 4/20 tot een gemiddelde score van 13/20 en hoge of bijna maximale score van 17 à 18/20. Duidelijk allemaal deelnemers met interesse in ecologisch tuinieren, sommige juist in de startblokken anderen al volledig mee met de basisprincipes.
Aan het eind van dit jaar 2023 hebben wij er met IMBY net ons eerste jaar van blogs en sociale media opzitten. We willen onze volgers graag bedanken. Aarzel niet om ons feedback te geven of je vragen te delen. Intussen heeft An ook haar Inverde opleiding tot ecologisch adviseur succesvol afgerond en zit Frank halverwege zijn 2-jarig parcours van natuurlijk moestuinieren bij CNB. Wij willen met IMBY nu een professionele weg inslaan en geven graag ecologisch advies op maat voor tuinen, openbare ruimtes en zelfs bedrijfsterreinen.
Je kan sowieso de survey nog altijd hier invullen en ook onze 10 ecotuintips per email ontvangen als je je emailadres achterlaat. We overlopen graag met je de resultaten:
1. Het overgrote merendeel (87%) van de deelnemers gebruikt nooit pesticiden, herbiciden of kunstmest. 11% gebruikt het nog af en toe en slechts 1% gebruikt het systematisch.
In een ecologische tuin horen geen chemische producten thuis gezien hun langdurige nefaste impact op bodem en ze zijn vaak weinig selectief en hebben dus grote impact op de biodiversiteit, dus best weg ermee! 2. Qua gelaagdheid in vegetatie was er best wel wat variatie bij de meeste deelnemers, dus dat is sowieso top. De categorieën struiken, kleine bomen (<8m), klimplanten, heg of haag en bloemenborder waren het meest voorkomend Deze werden gevolg door een kort gazon en grote bomen. Zoals verwacht komen groenvormen als lang gras en bloemenweides of hooilanden minder voor (slechts 45%) en staand dood hout slecht bij één derde van de deelnemers.
Bloemenweides zijn niet alleen mooi, maar hun belang voor het overleven van onze bestuivers is niet te overschatten. Ook vele andere diersoorten vinden hierin beschutting.
Ik ben zelf grote fan van dood hout, want het leeft! Vooral staand dood hout is belangrijk, niet alleen voor de spechten maar eveneens voor tal van ongewervelden zoals kevers, pissebedden, duizendpoten wiens levenscyclus verbonden is aan dood hout.
3. Rond verharding van je perceel of aandeel groene versus grijze ruimte was er wat verwarring en discussie. 88% van alle deelnemers hadden 2/3 groene ruimte en 1/3 grijze ruimte. Sommigen telden hun huis niet mee in de berekening, wat wel de bedoeling is.
De les hier is vooral: denk na of alle verharding op je perceel effectief noodzakelijk is en of je gerust tegels kan wippen of wat beton kan uitbreken ten voordele van de natuur. Zo heeft je tuin een groter waterbufferend vermogen en meer groen. Uiteraard kan je op daken ook altijd regenwater opvangen in regenton of afleiden naar een wadi of poel.
4. Verrassend voor ons was om te zien dat in 52% van alle tuinen het merendeel van de planten inheems is. Dat wijst er toch op dat vele deelnemers al goed op de hoogte zijn van de voordelen van inheemse vegetatie. Meer dan een kwart (27%) heeft een 50-50 verdeling van inheemse soorten en cultivars/exoten. 17% heeft slecht een kwart van zijn vegetatie inheems. 4% van de deelnemers wist niet precies hoeveel planten inheems zijn.
Wij breken graag een lans voor inheemse plantensoorten in een ecologische tuin, zeker een minimum van 50% van al je tuinflora, idealiter meer. En niet alleen qua hoeveelheid planten, maar ook qua soortendiversiteit. Na 1000-en jaren van co-evolutie, is er onderlinge afhankelijkheid tussen vele insectensoorten en inheemse planten voor hun voortbestaan. Deze blog gaat hier dieper op in.
5. De vraag over water in de tuin, toont aan dat 71%van de deelnemers waterschaaltjes plaatsen voor de vogels. 42% heeft en poel of vijver, 20%% een wadi, 11% een zwemvijver en 5% een zwembad.
Water brengt leven in je tuin! Zelfs een kleine waterpartij, een teil met water of een ondiep schaaltje met water tellen mee! Het is voor vele diersoorten vaak de enige plek om hun dorst te lessen, een bad te nemen of op insecten jagen. Als je tuin ecologisch en divers genoeg is, zijn muggen geen probleem. Hoe kleiner de waterpartij, hoe vaker je het water moet verversen uiteraard.
6. De laatste vraag keek naar diervriendelijke ingrepen. Fijn om te zien hoeveel deelnemers bessen met struiken hebben, alsook nectarplanten. Velen plaatsen ook nestkastjes en insecthotels. Een takkenwal of houthoop biedt beschutting aan tal van soorten, alsook ook blad- en steenhopen. Minder dan de helft van de deelnemers heeft een los gestapeld muurtje en net geen 10% een hooimijt of -ruiter.
Er zijn heel veel kleine ingrepen in je tuin die de fauna kunnen voorzien in één van hun basisnoden (voedsel, water, beschutting, nestgelegenheid, variatie in vegetatie), dus laat je zeker inspireren om nog meer te doen.
Aan het eind van dit jaar 2023 hebben wij er met IMBY net ons eerste jaar van blogs en sociale media opzitten. We willen onze volgers graag bedanken. Aarzel niet om ons feedback te geven of je vragen te delen. Intussen heeft An ook haar Inverde opleiding tot ecologisch adviseur succesvol afgerond en zit Frank halverwege zijn 2-jarig parcours van natuurlijk moestuinieren bij CNB. Wij willen met IMBY nu een professionele weg inslaan en geven graag ecologisch advies op maat voor tuinen, openbare ruimtes en zelfs bedrijfsterreinen.
We leggen nog een laatste hand aan onze website waar je meer info zal vinden over onze diensten begin volgend jaar. Uiteraard blijven we ook tips en blogs verder delen waar je volledig zelf mee aan de slag kan, dus blijf ons zeker volgen.
Frank en ik wensen jullie alvast een prachtig, gezond 2024 met nog meer tuinplezier, met meer biodiversiteit, meer variatie en fijne ontdekkingen. Deel zeker je foto’s van je ecologische tuin met ons op sociale media.
Reacties
- Prima terugkoppeling, erg interessant! Doe zo voort zou ik zeggen 😊 (Johan)
Geef een reactie