topfoto.jpg
1.jpg
4.jpg
6.jpg
Herfst in de tuin
27-09-2024
De dagen beginnen te korten, de temperatuur zakt, de winterkleren komen uit de kast, de meeste planten zijn nu uitgebloeid en de bladeren aan de bomen verkleuren en de eerste beginnen te vallen …… De herfst staat aan de voordeur. Velen hebben dan zin om in de tuin te gaan opruimen, snoeien… Deze blog geeft je een inzicht in hoe je je tuin winterklaar kan maken en tegelijkertijd rekening kan houden met de biodiversiteit, het bodemleven en zelfs de planten een boost kan geven.

Nu de zonuren sterk verminderen merk je vast al dat het gras minder snel groeit en dat je sowieso minder moet maaien. Idealiter maai je ook niet te kort (ca. 6 cm of meer). Voor het hooiland is september-oktober ook de periode van een tweede maaibeurt met de bosmaaier of zeis zodat de vegetatie kort de winter ingaat. Het is hierbij goed 10-30% van de oppervlakte lang te laten staan als schuilplaats voor de vele insecten die hier beschutting vinden en in overwinteren. Dat kan natuurlijk ook in een wildere zone, onder een haag, heg of in een hoekje achteraan de tuin. Wist je trouwens dat veel insecten hun eitjes op planten afzetten, onder het blad of in de stengel. Hier komt pas een volwassen exemplaar uit volgend voorjaar. Geef ze dus een kans en wacht met opruimen tot maart.

Zo’n lange vegetatie en gedroogde zaaddozen kunnen best mooi zijn. Grote kaardebol, koningskaars, Sint-Janskruid, wilde peen, klaproos, grote teunisbloem, gewone berenklauw en koninginnekruid behoren tot mijn favoriete wintersilhouetten. Ze zorgen voor nog wat structuur in je tuin in de winter, voorzien vogels van zaden en worden prachtig gedecoreerd door spinnenwebben. Ikzelf vind het ook mooier dan een vlak en kaal gazon tot in april. Hier vind je veel leven in terug in de koudere maanden.

Onkruid wegdoen uit je border of je groentebedden vrijmaken na de oogst is natuurlijk prima, maar je vermijdt best naakte aarde in je tuin. Zo raakt je bodem uitgedroogd, je bodemleven en -structuur aangetast, heb je meer onkruid en begin je volgende lente met achterstand. Bedek dus met mulch: droge bladeren, stro, hooi, schors, takjes, haksel, grasmaaisel of zelfs mos. Zo voed je de organische laag van de bodem, maar zorg je tevens ook voor bescherming tegen regen, vorst, erosie en uitdroging. Sommige planten profiteren sowieso van een extra laagje bladeren of stro om te vermijden dat de wortels bevriezen tijdens vorst.

Als alternatief kan je groenbemesters inzaaien als bodembedekker. Dit doen wij in onze moestuin met vlinderbloemigen om de bodem te voorzien van extra stikstof en een betere bodemstructuur te geven. In augustus en september kan je nog gele mosterd, wikke en klavers inzaaien, later is het vooral rogge of andere wintergranen. Groenbemesters worden na het verwelken niet geoogst maar mee in de bodem gewerkt.

Denk ook aan de fauna van je tuin. Vogels gebruiken de nestkastjes bij koud weer om te schuilen en slapen. Maak ze proper en klaar voor vers nestmateriaal en laat ze dus zeker hangen. In ons tuinkot overwintert er elk jaar een dwergvleermuis. Knaagdieren, vlinders en andere insecten vinden er ook beschutting, net als in onze hooiruiter. Egels en salamanders overwinteren in hout- en bladhopen. Tussen de bladeren vind je ook nachtvlinders terug. Takkenwallen bieden ook een ideale schuilplek. U hebt het intussen al begrepen, het mag niet te proper of netjes zijn, zo geef je de biodiversiteit meer plek in de winter. Het grote voordeel is dat je er in de lente dubbel en dik voor beloond wordt als al het leven weer begint te fladderen, vliegen, kruipen en zoemen. Wees dus gerust eens een luie tuinier! Fijne herfst iedereen!
Reacties
  • Bedankt voor deze tips. Helemaal met je eens dat uitgebloeide bloemen prachtige wintersilhouetten vormen, met spinnenwebben! Fijne herfst, mijn lievelingsseizoen <3 (Sarah)
Geef een reactie