top.jpg
1.jpg
2.jpg
3.jpg
5.jpg
6.jpg
Lasagne tuinieren
27-07-2024
Als je zoals bij ons een moeilijke bodem hebt, een ondiepe bodem met veel stenen of een zandige bodem met weinig humuslaag waar planten moeilijk in wortelen of gedijen, is er een creatieve oplossing om toch vruchtbare grond te creëren. Deze aanpak noemt lasagne tuinieren en kan toegepast worden in de groentetuin, in een plantenborder, maar evengoed direct op het gazon of in een verhoogde plantenbak. Lees er hier meer over en ga zelf aan de slag!
 
Zoals de naam al doet vermoeden gaat lasagne tuinieren over het werken in laagjes met organische materialen die traag composteren tot vruchtbare grond. Net als bij compost gebruik je zowel bruin als groen organisch materiaal. Enkele voorbeelden:
  • Bruin materiaal: gedroogde bladeren, takken, hooi, karton, schors, snoeihout, stro, dennennaalden/kegels, mulch
  • Groen materiaal: koffiedik, gemaaid gras, mos, groen keukenafval, compost, oude kippenmest. Ook enkele kruiden zijn nuttig; brandnetels bevatten veel stikstof en smeerwortel en zelfs zeewier veel mineralen
Bruine lagen voegen koolstof en structuur toe aan de bodem en de groene lagen stikstof, andere mineralen en vocht. Deze combinatie is dan ook de ideale mix voor plantengroei. Je wisselt de bruine en groene lagen af, maakt ze vochtig en vertrekt van de grove fractie onderaan naar de fijnere bovenaan.
 
LasagneNLv2.jpg
© Yggdrasil

Je kiest best voor een zonnige plek -min 6 uur zon per dag – in je tuin. Wij leggen bruin onbedrukte karton onderaan om kruidgroei tegen te gaan. Sommige mensen laten ‘hun lasagne’ eerst ter plekke composteren en beplanten het dan pas 6 maanden later. Wij waren begin deze zomer wat ongeduldiger en doen er dan aarde op en bovenaan een laag potgrond om direct te kunnen zaaien. Een lasagne van 20-30 cm is al voldoende maar het kan evengoed 80 cm zijn in hogere bakken met onderaan zelfs houtstammen. Deze aanpak vereist weinig onderhoud, maar je hebt natuurlijk wel voldoende organisch materiaal nodig, wat in de herfst meer voorhanden is. Lasagne tuinieren is een ideale manier om je organisch tuinafval een nieuw leven te geven en niet af te voeren. Lange leve de circulariteit!
 
Lasagne tuinieren is een ‘no dig, no till’ manier van tuinieren, zoals gebruikt in de permacultuur. Het principe is dat je de bodem niet beroert en niet omspit en zo blijft je bodemvoedselweb intact. Dit is vitaal want je hebt al die bodemorganismen nodig voor het afbreken van je organisch materiaal. De meerwaarde is dat je op termijn een voedselrijke losse en vochtige bodem krijgt. Het principe is vergelijkbaar met dat van houtbedden waarover we al schreven in een vorige IMBY blog.
 
Series.jpg
 
En dan is het tijd om te zaaien of planten. Ofwel plant je groenten zoals prei, ajuin, wortelen, radijsjes, sla ofwel plukbloemen die wat veeleisender zijn dan inheemse bloemen. Ik hou wel van zonnebloemen en dat geldt eveneens voor bijen, hommels en vlinders die graag nectar en stuifmeel komen vergaren en eens er zaadjes zijn komen de vogels er gretig op af. Na 2 jaar mislukte pogingen van het rechtstreeks zaaien van zonnebloemen in de bodem of voorzaaien en uitplanten, lukt het nu met de lasagne aanpak prima. Ook cosmos of andere geteelde bloemen lukken goed op deze manier.
 
Maak ook je eigen tuinlasagne en deel zeker je foto’s op onze sociale media. Veel plezier ermee!
Reacties
  • Dank je voor de superheldere uitleg! Gaan we toepassen in onze nieuwe bakken. (Sabine)
Geef een reactie